Препоръки от терапевт

Защо да избера терапия, а не лекарства

Защо да избера терапия а не лекарства-психологична консултация с терапевт Краси Николова

Краси Николова-терапевт към Асоциация ИМАГОКраси Александрова Николова

Консултант-терапевт към Асоциация ИМАГО

Телефон за контакт: 0884 94 44 11

В моята практика съм наблюдавала как терапията и консултациите могат да бъдат полезни за хората.

Това е един изключителен процес на трансформации и промяна както за хората, които са се обръщали към мен, така и за мен, като професионалист.

Често хората си задават въпроса: защо да избера терапия с професионалист, какво ще ми помогне това? Ще ви споделя наблюдения от моя опит.

Терапията може да бъде ефективно „лечение“ за множество психични и емоционални проблеми. Говоренето за мислите и чувствата Ви с човек, който Ви приема и изслушва, често може да Ви накара да се почувствате по-добре.

Само по себе си може да бъде много изцеляващо да изразим притесненията си или да говорим за нещо, което ни тежи. А е добре да бъдем чути, да усетим, че някой друг се интересува от нас и иска да ни помогне.

Въпреки че може да бъде много полезно да говорим за проблемите си с близки приятели и членове на семейството, понякога човек се нуждае от помощ, която хората около нас не са в състояние да ни предоставят.

Понякога, когато имаме нужда от допълнителна подкрепа, различна външна гледна точка или някои експертни насоки, разговорът с терапевт или съветник може да помогне.

Подкрепата от приятели, семейството е важна, но терапията е различен процес. Терапевтът е  професионалист, който би могъл да помогне да стигнем до корените на проблемите си, да преодолеем емоционалните предизвикателства и да направим положителни промени в живота си.

Не е необходимо сами да се диагностицираме относно психичното ни здраве, а просто можем да се възползваме от помощта на терапевт.

Често мои клиенти търсят помощ за ежедневните въпроси, които си задават: проблеми във връзката, стрес в работа или неувереност, например. Други се обръщат към терапията по време на трудни моменти, като развод и загубена жизнена посока.

Защо терапия, а не лекарства?

Мисълта, че можете да решите проблемите си, като приемате хапче всеки ден, може да звучи привлекателно. Само ако беше толкова лесно! Психичните и емоционални проблеми имат множество причини, а лекарствата не са единственото спасение.

Медикаментът може да Ви помогне за облекчаване на определени симптоми, но той не може да реши проблемите, които са скрити вътре в личността.

Медикаментът няма да оправи взаимоотношенията Ви, няма да Ви помогне да разберете какво да правите с живота си или защо продължавате да правите нездравословни избори.

Терапията може да отнеме време и може да се сравни само с изследователски процес – на вътрешното ни аз. Тя е предизвикателство, понякога болка, тя е трансформация, порастване, което може да бъде съпроводено с неприятни емоции и мисли, които са част от процеса на лечение.

В същността си терапевтичният процес осигурява дълготрайни ползи, които са отвъд облекчаването на симптомите.

Терапията Ви дава инструментите за „регенериране“ на живота Ви. Тя е изцеляващ процес, в които самите Вие ставате лечители на себе си, въоръжени с инструменти за справя по пътя на живота.

Не пренебрегвайте силата на лечение на психологичната терапия! Свържете се с мен – терапевт Краси Николова, за да споделите Вашата история, Вашите страхове и притеснения и за да уговорите психологична консултация с мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *