Депресия-Панически атаки-ТревожностПубликации

Какво е пристъп на паника

Какво е пристъп на паника и паник атака-Център за психологично консултиране Асоциация ИМАГО

Ако сърцето Ви бие като лудо, не можете да дишате и дори се чувствате като умиращ или луд, това тревожно състояние може да означава паническа атака.

Какво е паника?

Пристъпите на паника са вид реакция на страх. Това е преувеличеният отговор на нормалната реакция на тялото Ви към опасност, стрес или вълнение. Признаците и симптомите на пристъпите на паника се развиват внезапно и обикновено достигат своя връх в рамките на 10 минути. Те рядко траят повече от час, завършвайки най-много до 20-30 минути. Пристъпите на паника могат да се появят по всяко време и на всяко място. Можете да имате паническа атака, докато пазарувате в магазина, движите се по улицата, шофирате или дори седите на дивана у дома.

Често паническата атака Ви кара да се чувствате като умиращ, но обикновено атаките са безвредни. Въпреки това, в някои случаи може да се нуждаете от медицинска помощ, за да изключите основна физическа причина.

Симптоми на паника

Паническа атака е началото на интензивен страх или дискомфорт, който достига своя връх след няколко минути и включва поне четири от следните симптоми:

 • Сърцебиене или ускорен пулс
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Недостиг на въздух или усещане за задавяне
 • Болка в гърдите
 • Гадене или коремна болка
 • Чувство на замаяност и припадък
 • Горещи вълни
 • Парестезия (изтръпване)
 • Дереализация (нереални чувства) или десенсибилизация (екстази) – страх от загуба на контрол или лудост
 • Страх от смъртта

Видове паника

Пристъпите на паника не се различават по отношение на тежестта и продължителността, но могат също да варират в зависимост от това, кое предизвиква атаката. Има два вида пристъпи на паника:

Очаквани пристъпи на паника: Тези пристъпи на паника се очакват, когато човек е в определени ситуации. Например: Човек, който се страхува от затворени пространства (клаустрофобия), може да очаква паническа атака в асансьор или други претоварени зони. Човек със страх от летене (аерофобия) може да има паническа атака, докато се качва на борда или лети.

Неочаквани пристъпи на паника: Тези пристъпи на паника се появяват внезапно без очевидни причини или симптоми. Неочакваните  атаки  нямат връзка с външни принципи, като например фобии, причинени от излагане на събития  или ситуация.

Лечение на паника

Въпреки че няма лекарство за паническо разстройство, има няколко възможности за лечение, които да помогнат на хората да контролират симптомите си. Най-често срещаните варианти включват лекарствена терапия и/или психотерапия. Повечето хора с паническо разстройство избират тези опции заедно с техники за самопомощ.

Медикаментите за паническо разстройство, като антидепресанти и бензодиазепини, могат да помогнат за намаляване на интензивността на пристъпите на паника и други симптоми, свързани с тревожността.

Психолозите на Асоциация ИМАГО са на Ваше разположение, за да се справите по-лесно с паник атаките и да успеете да ги преодолеете. Свържете се с нас и ще получите помощта, от която се нуждаете!

Екипът на Асоциация ИМАГО създаде форум за психологична помощ, консултиране и споделяне. Чрез форума имате възможност да споделите Вашите преживявания, тревоги и страхове относно паник атаки и да получите професионално психологично консултиране и помощ, как да се справите с паник атаките от опитните психолози и психотерапевти на Асоциация ИМАГО. Включете се в нашия форум за паник атаки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *