Препоръки от терапевт

Кои въпроси ни водят при терапевта

Краси Николова-терапевт към Асоциация ИМАГОКраси Александрова Николова

Консултант-терапевт към Асоциация ИМАГО

Телефон за контакт: 0884 94 44 11

В определени периоди от живота си всички ние като личности си задаваме въпроси относно: до къде сме стигнали в житейския си път?; кои сме ние?; какво сме постигнали до тук в живота си и какво желаем да постигнем за напред?; как да продължим да живеем?; за какво сме си мечтали като деца и дали следваме детските си пориви?; до колко сме се пречупили под изискванията на другите, под „трябва да живея така“?; до колко сме в синхрон с житейския часовник /до определени години „трябва да се случат определени неща“/?; удовлетворени ли сме от отношенията ни с партньора, децата, близките?

Това са въпроси, на които всеки отговаря по собствен начин.

Често пъти, когато клиентите за първи път пристъпят прага на кабинета ми са доста плахи, задаващи си въпроси: „защо съм тук, какво очаквам“?

Консултативен процес? Какво е това?

Консултативният процес е това, което се случва между консултанта и клиента в рамките на дадена консултативна ситуация или в рамките на кабинета на терапевта. В това пространство се случва срещата между терапевта и клиента – единият разказва, а другият слуша, както казаното с думи, така и нещо, което не е назовано.

Консултативният процес е динамичен и не се изчерпва с консултативната сесия. В рамките на първата среща терапевт-консултантът и клиентът се запознават и представят себе. Клиентът често отговаря на въпроса: „Какво Ви води при мен?“ с лека тревога, но това е важен момент в консултативния процес и е основа за създаване на работна хипотеза или повърхностно ориентиране на консултанта за повода на посещението.

Първата среща между клиента и терапевта е определяща за бъдещата посока на работа и помагане. Това е връзка като всяка друга – наситена с емоции, преживявания, симпатия или не. Хората, които търсят помощ, често са резервирани, дистанцирани и това е нормално. Да споделиш на непознат, макар и професионалист нещо съкровенно, интимно, е най-малкото странно. „Дали няма да бъда съден, дали ще бъда приет, дали няма да бъда критикуван“ – това са въпроси, които не се споделят на терапевта, но стоят в човека, пристъпил прага на кабинета.

Понякога една или две срещи не са достатъчни, за да се създаде ефективна, емоционална връзка между клиента и терапевта. Но тези първи срещи са ядрото /основата/ за бъдещата работа. Казвам работа, тъй като консултативният процес е процес на изработване на нови нагласи към себе си, към другите. Изработване на нови, адаптивни модели на реагиране и поведения. Нужно е време да се изгради доверие и едно от важните неща, които казвам на моите клиенти, е каквото споделите, си остава тук, в това защитено пространство или принципът на конфиденциалност.

Ролята ми като консултант-терапевт е да бъда мост между миналото на клиента и животът му „в тук и сега“. Да бъда огледалото на неговия емоционален свят. Използвам думата огледало, тъй като често ние имаме изкривена и нецялостна представа за себе си. Често липсва баланс между вътрешното усещане за себе си „аз съм добър човек“ или „аз съм лош, незаслужаващ щастие“ и ситуациите, които карат хората да се гневят, да се чувстват виновни, да чувстват липси или предателство на базисно доверие в отношенията с другите. Тогава идват въпроси като: „Това ли заслужавам?; Защо ми се случва само на мен това?; Защо не мога да имам пълноценна връзка?; „Хората са лоши и не мога да се доверя на никого.“

Среща след среща, сесия след сесия, домашно след домашно, писане на писма до себе си, писане на CV за себе си. Във взаимната ни работа по изработване на нови представи за себе си приканвам клиентите ми да се върнат назад във времето, да се сетят за мечтите си, за уменията си. Да си зададат въпроса: „Кой съм всъщност аз?“, „Дали е това, което очакват другите от мен или аз съм това, което съм си представял за себе си като начин на живот, отношения в семейството и другите важни хора за мен?“. Клиентът е активен участник в процеса на промяна. Работата ми като терапевт е да дам една различна посока на усещане за себе си, която става основа на изцеляващата работа по промяната. Важен елемент от метода ми на работа е клиентът да се научи да приема изцяло и свободно, без страх позитивното отношение към самия себе си. Това е процес на възстановяване на баланса с вътрешния Аз образ за себе си. Процес на слагане на граници в отношенията с другите, саморегулация на собствени поведения и лична отговорност за собствения си живот.

Ако имате страхове, тревоги или просто искате да споделите с някой страничен човек за това, което Ви притеснява, да разкажете Вашата история, аз, Краси Николова, консултант-терапевт, съм на Ваше разположение. Свържете се с мен, за да уговорим психологична консултация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *