Проблеми във връзкатаПубликации

Кризи при развод

Кризи при развод-център за психологично консултиране Асоциация ИМАГО

Развод – продължителен процес на „нормална“ криза в отношенията, който преминава през няколко етапа:

1. Етап на ерозията – отчуждаване, раздалечаване, повреждане на все по-дълбоки нива в отношенията в двойката. Задачи на консултанта – оценка на дълбочината на повредата в отношенията, евентуално консултиране за раздяла.

2. Етап на раздялата – физическа раздяла, юридически развод. Задачи на консултанта – подкрепа и за двамата партньори, съветване относно участието на децата.

3. Етап на траура – сблъскване със загубите, придружаващи всяка раздяла. Задачи на консултанта – според фазата на траура, в която се намират партньорите:

  • Фаза на отричането – въвеждане и отстояване на реалността по терапевтичен начин, емоционална подкрепа и удържане;
  • Фаза на гнева – емоционално удържане;
  • Фаза на депресията – емоционална подкрепа, въвеждане на бъдещето, окуражаване на грижа за себе си;

4. Етап на „второ юношество“ – наваксване на преживявания и отношения, много краткотрайни връзки, приповдигнато настроение и чувство на свобода. Задачи на консултанта – удържане от създаване на втори брак (ако има заявка за консултация).

5. Етап на тежката работа – осмисляне на отношенията, собственото участие в тях и собствената отговорност за развода. Задача на консултанта – анализ на отношенията с бившия партньор и участието на клиента в тях, откриване на повтарящи се патерни на отношения и окуражаване на промяна в тях.

При някой разводът може да се отрази като травматично житейско събитие и в резултат на това човек да изпадне в депресия. Това е така наречената ситуационна депресия или депресия на приспособяването.

Ето защо е важно, за да се справи човек успешно с депресията, трябва да й се обърне внимание веднага щом симптомите се развият.

Затова не чакайте, а потърсете помощ! Асоциация ИМАГО разполага с опитни психолози и психотерапевти, които ще Ви помогнат при депресия след развод. Свържете се с нас и ще получите разбирането и подкрепата, от която се нуждаете!

Екипът на Асоциация ИМАГО създаде форум за психологична помощ, консултиране и споделяне. Чрез форума имате възможност да споделите Вашите проблеми с партньора Ви и да получите съвет и помощ от опитните психолози на Асоциация ИМАГО. Включете се в нашия форум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *