Паник атаки и паническо разстройство

Паник атаки и паническо разстройство-Асоциация ИМАГО-психолог Краси Николова

Ти можеш да страдаш от паническо разстройство, ако имаш неочаквани пристъпи на паника, които не са обвързани с определена ситуация.

Но какво всъщност се случва с теб?

Често получаваш пристъп на паника, когато си  далеч от дома. Това може да ти се случи навсякъде и по всяко време. Усещаш силна тревога, страх, ужас. Основните мисли, които мълниеносно се появяват в главата ти в тези моменти са: “Умирам!…Губя контрол! Ще полудея! Ще припадна!”. Това те кара да се чувстваш крайно безпомощен и незащитен. Ти се опитваш  да избягваш ситуациите, в които са настъпили паническите атаки.

Изследвания  показват, че най-общо 15 на всеки 1000 души развиват паническо разстройство в даден период от живота си. В различните страни на света тази цифра незначително варира, но като цяло не съществуват значими етнически и расови различия.

Някои от проучванията показват, че на практика в цивилизования свят, всеки трети е имал поне един панически пристъп по някое време от живота си.

Паническото разстройство се среща малко по-често при жени отколкото при мъже, като началото е обикновено в ранната зряла възраст. При мъжете паническото разстройство често е маскирано.

Можете да научите в детайли за симптомите на паническите атаки от публикацията Панически атаки следствие на житейски кризи.

Но какви са последиците от паник атаки и панически разстройства, ако не се вземат мерки навреме?

Характерно за хората, страдащи от панически атаки, е понижаване на енергията и нарушаване на типичния дневен ритъм. Тревожиш се много, че предстои следващ пристъп на паника, държиш се по различен начин, като избягваш места, където преди това си получил панически атаки. Докато един единствен пристъп на паника може да продължи само няколко минути, то ефектите на паническото разстройство могат да оставят траен отпечатък.

Паметта за силен страх и ужас по време на атаките може да се отрази отрицателно върху самочувствието ти и да причини сериозни смущения в ежедневието ти. Вместо да се чувстваш спокойно между пристъпите на паника, ти си притеснен и напрегнат. Това безпокойство произтича от страх за бъдещи пристъпи на паника. Усещането “страх от страха” е налице през повечето време и може да бъде изключително деактивиращо.

Какви мерки може да вземеш при паник атаки и панически разстройства?

Ако имаш нужда от подкрепа в справянето с паническите атаки и искаш да постигнеш качествен напредък възможно най-бързо, може да се обърнеш към един от специалистите психотерапевти от екипа на Асоциация ИМАГО.

Какви са ползите от консултацията или терапията при паник атаки и панически разстройства?

 • Да осъзнаят, че имат редица права, които могат да използват и защитават.
 • Да придобият ясна картина за това как се чувстват и да разглеждат чувствата като нещо значимо.
 • Да се изразяват ясно, просто, директно и по свой начин.
 • Да разглеждат като предизвикателство ситуациите, в които те (или други хора) не участват равностойно.
 • Да са отворени и честни към себе си и към другите.
 • Да приемат това, което чувстват, мислят и правят. Да уважават чувствата на другите.
 • Да приемат, че животът е предизвикателство, но те имат силни страни и могат да се справят.
 • Да използват страданието, за да се научат на нови умения.
 • Да обичат себе си.
 • Да имат постоянна енергия,  да водят целеустремен живот.
 • Да изпитват наслада от живота.

Паник атаките са много неприятни и могат да направят живота на човек непълноценен. Когато обаче, знаете какво точно е пристъп на паника, какви са симптомите на паника и какви са вариантите за лечение на паника, то Вие ще сте по-подготвени, ако паник атаката Ви изненада и досега не сте я получавали, а ако вече Ви се е случвало да имате паническо разстройство, ще можете по-лесно да се справите с него. Затова полезно ще е да се запознаете с публикацията Какво е пристъп на паника, от където ще научите какво е паника, симптоми на паниката, видове паника и лечение на паниката.

Екипът на Асоциация ИМАГО създаде форум за психологична помощ, консултиране и споделяне. Чрез форума имате възможност да споделите Вашите преживявания, тревоги и страхове относно паник атаки и да получите професионално психологично консултиране и помощ, как да се справите с паник атаките от опитните психолози и психотерапевти на Асоциация ИМАГО. Включете се в нашия форум за паник атаки.


Краси Александрова Николова

Терапевт-консултант

Телефон за контакт: 0884 94 44 11

6 Коментари за “Паник атаки и паническо разстройство

 1. Паник атаките са си гадно нещо , аз самата съм ги получавала години наред докато не се справих. Ако не бях чела толкова в интернет най-вероятно нямаше да си удължа страданието чак толкова. Пускам ви една статия на моя приятел Тони Добрев която може да ви е от полза https://www.tonidobrev.com/2019/03/blog-post_14.html

 2. Много често получавам панически атаки и доста продължителни ,пия антидепресанти ципралекс +атаракс ,ходех на психолог терапии ,ефекта е нулев .Дайте съвет какво да направя,че така не се живее тези атаки ми съсипаха нормалния ритъм на живот .

 3. Радослава, пиши ми на мейла aladjov77@gmail.com , ако имаш още този проблем. Аз също го имам и ще се радвам да поговорим и си бъдем полезни.

 4. Случи ми се съвсем скоро да получа паническа атака съвсем неочаквано и бях в ужас. Имах всички описани симптоми и мислех , че ще умра. Бях решила, че веднага ще търся помощ и отидох да си искам направление за психиатър, но веднага след това се вдиях с психолог и разговаряхме обстойно, защото познава семейната история и тя ми каза, че нямам нужда от психиатър и може да се оправя и без силни лекарства. Имахме първата сесия от терапията и аз веднага реших да проверя в аптеката какво мога да взема на билкова основа, от всички възможни избрах Релаксофитол, въпреки, че пишеше, че ефекта се проявява след 15 ден, прочетох че увеличава невротрансмитерите на серотонина и точно от това имах нужда аз, според моята преценка. Е, подейства почти след час и паническата атака не се повтори. За всеки случай посетих невролог, който ми изписа и растителен малатонин със селен, за да подобри съня и антидепресанти. Въпреки всичко, аз пих само мелатонина и реших да не пия антидепресантите. След три дни, намалих билковите от 2 по 1 на ден само вечер и не съм имала втора атака, но и тревогата я няма. Чувствам се не просто спокойна, а и изпълнена с енергия и добро настроение, въпреки, че през последната седмица преживях силен стрес и огромна промяна в живота ми, които ми създадоха много тревоги, само с релаксофитола и мелатонина( и двете растителни) се чувствам прекрасно. Естествено, първостепенно беше бързата ми среща с психолог и обсъждането на причините за тревогата ми, в следствие на която получих паническата атака. И въпреки, че сега съм добре и даже по- добре от преди, смятам да продължа терапията, за да променя нагласите в мен, които ми създават силна тревожност по принцип и да избегна да се случи във връзка с нещо друго.

 5. Здравейте момичета , често пъти паник атаките започват без видима и осъзната причина . Имаме чувство , че губим контрол над себе си , живота си . През терапията човек се учи да променя нагласи и поведения , да ги направи консистентни , без да преживява вътрешно напрежение и несъгласие . Всяко поведение на отстояване на себе си , изразяване на позиция , поставяне на здравословни граници ни прави щастливи и балансирани без страх , че паник атаките могат да се повторят . Симптомите просто ни казват ‘ промени”
  Краси Николова – терапевт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *