Депресия-Панически атаки-ТревожностПубликации

Панически атаки следствие на житейски кризи

Паник атаки от житейски кризи-Асоциация ИМАГО-психотерапевт Краси Николова

Търсете помощ, когато преживявате житейска криза. Често колебанието довежда до отказ да се търси помощ.

Всички смятат за похвално, човек да се труди много и да разчита единствено на себе си.

Тялото е здраво, не забелязвате нищо нередно и с психиката си. И един ден небето се сгромолясва над главата Ви – изпитвате първата си паническа криза.

Чували ли сте да се казва: „Ако не те довърши, ще бъдеш по-силен след преживяното“. Но е и истина, че да потърсиш помощ, когато имаш нужда от нея, също е белег на сила. През живота си всеки преминава през една или друга криза и е съвсем нормално, дори логично, да срещате трудности с преодоляването й.

Паническото разстройство е състояние, което изправя хората пред сериозни проблеми. Това е моментът, когато повечето се затварят в себе си, вместо да потърсят помощ. Ако разберете, че няма да успеете да преживеете дадено събитие или промяна в живота си без чужда помощ, значи сте на правилен път.

При какви житейски ситуации стартира паническото разстройство? Ето някои кризисни ситуации, при които вероятността да стартира паническото разстройство е най-голяма:

Всяка загуба означава промяна, понякога голяма. Промяната означава, че нещата вече няма да са по този начин, по който сме свикнали те да бъдат. Един от най-класическите примери на загуба е смъртта на близък човек. Сходни, не по-малко мъчителни, са загубите при раздяла, заминаване, сериозна промяна в характера (каквато може да настъпи при травматични преживявания, сериозно заболяване, остаряване).

 • Смърт на дете
 • Загуба на съпруг или съпруга
 • Загуба на родител
 • Преживяна катастрофа.
 • Развод
 • Сексуално насилие в детството
 • Емоционално насилие
 • Депресия след операции
 • Загуба на работата
 • Синдромът „празно гнездо“ (децата са напуснали дома)
 • Смяна на жилището
 • Болест (ваша или на близък)
 • Лекуване на пристрастеност към алкохол или наркотици
 • Грижа за възрастен родител или дете, или и двете заедно

През живота си всеки от нас минава през някоя от тези подобни кризи. Когато се справяме с тях, цялата ни енергия е съсредоточена върху ситуацията – благодарение на това оцеляваме. Но докато сме съсредоточени в преодоляване на кризата, целият ни живот сякаш е умрял.

Как да се грижим за психичното си здраве?

Именно в подобни ситуации е нужно да обръщаме специално внимание на психическото здраве. Вие сте в състояние да дадете на себе си толкова, колкото давате и на другите. Ако преживявате някои от изброените проблеми, обърнете особено внимание и се преборете с тенденцията да се изолирате от приятелите, семейството и външния свят, така ще съхраните психичното си здраве. Дишайте свеж въздух. Излезте да се поразходите. Старайте се да поддържате здравословно хранене и разумен план за физическо натоварване, спете достатъчно и търсете подкрепа от близки и приятели. Ако те не разбират през какво преживявате, потърсете помощ от психотерапевт. Екипът на Асоциация ИМАГО има опитни психотерапевти. Свържете се с нас!

Всичко казано, разбира се, е лесно да се даде като съвет, отколкото да се направи. Но едно е сигурно: ако откриете, че не сте в състояние да се справите със стреса, който Ви притиска, задължително е да потърсите нужната Ви помощ, за да запазите психичното си здраве.

Екипът на Асоциация ИМАГО създаде форум за психологична помощ, консултиране и споделяне. Чрез форума имате възможност да споделите Вашите преживявания, тревоги и страхове относно паник атаки и да получите професионално психологично консултиране и помощ, как да се справите с паник атаките от опитните психолози и психотерапевти на Асоциация ИМАГО. Включете се в нашия форум за паник атаки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *