Депресия-Панически атаки-ТревожностПубликации

Ситуационна или реактивна депресия

Ситуационна или реактивна депресия-психолог Краси Николова

Реактивната (ситуационна) депресия е вид депресивно състояние, което се развива като реакция на някои стресови условия, включително изневяра, развод, смъртта на близък човек, загуба на работа и т.н. С други думи, това е депресия в резултат на събития в живота на човек, които изискват време за приспособяване и справяне с промените и последствията.

Симптоми

Често човек е способен да се адаптира естествено към големите промени в живота, а стресовите нива и съответните емоции да се нормализират в течение на няколко месеца. Можем да разпознаем дали този период от време се характеризира с депресивни тенденции, ако субектът проявява комбинация от следните симптоми: тревожност, загуба на сън, загуба на апетит, загуба на концентрация, безпомощност, тъга, главоболие, раздразнителност, гняв, соматични симптоми (болка и/или стомашно-чревни проблеми), суицидни мисли, злоупотреба със субстанции, изблици на плач, интензивно сърцебиене и др.

Адаптация

Понеже причините за реактивната депресия обикновено се идентифицират извън страдащия, прогнозите за нейното преодоляване са принципно добри. Понякога нещо толкова просто, като наличието на добра мрежа за социална подкрепа (включваща приятели и семейство), може да помогне на човек да се отдръпне от депресивното състояние. Поемането на отговорност и контрол върху условията е друг съществен фактор, който може да измъкне субекта от депресията. Това включва релаксация, адекватен хранителен режим, физически упражнения, комуникация с близки, ангажиране с любими и нови дейности и т.н. Ако симптомите продължават и задълбочават саморазрушителното поведение, специалистите могат да препоръчат когнитивна поведенческа терапия, психотерапия и дори употребата на медикаменти (антидепресанти).

Как ситуационната или реактивна депресия се различава от клиничната депресия?

Реактивната депресия се различава от клиничната депресия по това, че при втората мозъкът не е способен да възстановява химическия си баланс сам с течение на времето и промяната на условията. Позната също така като „голямо депресивно разстройство“, клиничната депресия обикновено изисква дългосрочен контрол чрез медикаменти и професионална терапия, за да се постигнат по-адаптивни резултати от страна на пациента. В тежки случаи, особено ако човек е склонен към самонараняване, може да се наложи хоспитализиране, докато симптомите не се подобрят.

Връзка с посттравматичното разстройство

Посттравматичното разстройство, подобно на реактивната депресия, се причинява от стрес в личния живот. Поради невъзможността да се интегрират психически събития, човек започва да преживява отново и отново стресовата ситуация под формата на кошмари или неволеви ретроспекции, което причинява на носителя на травмата силни емоционални и дори физически болки.

За да се справи човек успешно със ситуационната депресия, то трябва да й се обърне внимание веднага щом симптомите се развият. Това ще помогне на хората да се възстановят по-бързо. Дори и тези, които са преживели депресия за дълго време стигат до извода, че промените в начина на мислене и поведение подобряват настроението.

Затова, ако сте преживяли събития и стресови условия, като изневяра, развод, смъртта на близък човек, загуба на работа и т.н, потърсете помощ! Екипът на центъра за психологично консултиране – Асоциация ИМАГО се състои от опитни психолози и психотерапевти, които ще Ви помогнат при стресови събития, настъпили в живота Ви. Свържете се с нас и ще получите разбирането и подкрепата, от която се нуждаете!

Екипът на Асоциация ИМАГО създаде форум за психологична помощ, консултиране и споделяне. Чрез форума имате възможност да споделите Вашите преживявания, тревоги и страхове, ако имате нужда в справянето с депресивни състояния и да получите професионална психологична помощ и консултиране от опитните психолози и психотерапевти на Асоциация ИМАГО. Включете се в нашия форум за депресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *