Депресия-Панически атаки-ТревожностПубликации

Фобии, паник атаки, тревожност

Фобии-паник атаки-тревожност-консултация с психотерапевт Краси Николова

Фобията е нестихваща страхова реакция, която е преувеличена и не съответства на реалната опасност. Някои хора отказват да плуват в напълно безопасни води заради страха си от акули. Повечето фобии се свързват със страх от травма (падане от голяма височина), от насекоми или животни, от тълпи и открити пространство, от закрити пространства и др. Изследвания на фобиите показват, че хората са склонни да правят фобийни асоциации.

Защо фобиите и страховете са толкова трудни за премахване?

Отговорът е, че за да се справи, човек трябва смело да се изправи срещу дразнителя. Ако хората с фобии избягват успешно предмета или ситуацията, предизвикващи страх, нямат никакъв шанс да се справят със страховете си.

Паник атаките много наподобяват на фобиите. Разликата е, че се появяват внезапно, като от нищото. Ако фобиите са свързани с реални предмети и събития, то паниката, която предизвиква вегетативни реакции, се появява от спомените.

Знаем колко непостоянна е паметта. Историите, които си спомняме, се променят и постоянно биват ревизирани. Дали си спомняме някакво събитие и до колко точни са ни спомените за него зависи от това, колко значимо е било за нас. Ключът е нивото на възбуда и отделеното количество адреналин. Повечето ежедневни преживявания потъват в забрава. Най-ясно помним обидите и нараняванията. Адреналинът, който отделяме, за да се защитим от потенциална опасност, помага на тези инциденти, да се вплетат в паметта ни. От друга страна, когато се изправим пред нещо ужасяващо, надхвърлящо нашата мисловна схема за норма, адреналиновата система блокира. Не можем да наблюдаваме, какво се случва по време на силен шок и ужас, но травмата може да се реактивира в по-късен етап от живота ни.

Фобиите и паник атаките са своеобразен пример за реактивиране на минали травматични събития, за които сме блокирали спомена си. Иначе не бихме оцелели психически там и тогава, когато сме били изложени на силен страх и ужас.

Определени ситуации, на които сме изложени – миризми, шумове, картини, образи в съзнанието, могат да ни върнат несъзнавано назад във времето, там където сме блокирали спомена, за да оцелеем.

Автори наричат това Пост Травматично Стресово разстройство.

Дали фобии, паник атаки или състояния на силна тревога, базата на състоянията е една и съща – блокажи на травмата в мозъчната невронна карта „там и тогава“ и реактивация в „тук и сега“.

Работата с психолог би помогнала да се изследва емоционалния ни мозък. Преживяването отново на травматичните събития чрез събуждане на спомени, би помогнало да разберем защо преживяваме тревоги, паника и фобии без логична за самите нас причина. Това би върнало самочувствието ни, нашата увереност в живота с пълното приемаме на миналото.

Затова, ако получавате паник атаки, имате фобии, изпитвате тревожност и не знаете как да се справите с тези неприятни състояния, потърсете помощта на психолог. Асоциация Имаго има в екипа си опитни психотерапевти, които ще Ви помогнат да се отървете от фобиите, паник атаките и натрапчивите тревожни мисли. Свържете се с нас!

Също така екипът на Асоциация ИМАГО създаде форум за психологична помощ, консултиране и споделяне. Чрез форума имате възможност да споделите Вашите преживявания, тревоги и страхове относно паник атаки и да получите професионално психологично консултиране и помощ, как да се справите с паник атаките от опитните психолози и психотерапевти на Асоциация ИМАГО. Включете се в нашия форум за паник атаки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *