Алекс, 35 години

Алекс 35 години-клиент на Краси Николова от Асоциация ИМАГО

Потърсих помощта на Краси като психолог, защото на 35 години все още нямах сериозна връзка с мъж. До преди това смятах, че „просто не съм срещнала подходящия” и че „не ми върви с мъжете”. Добре заучени фрази, които могат цял живот да ни бъдат оправдание. Първоначално ми беше много трудно да разбера, че причините са и в моето поведение – като започнем от общуването в чисто приятелска / колегиална среда и стигнем до отношенията мъж – жена.

Да започна с това, че чувствата ми бяха закърнели, пълна парализа – когато ме питаха как съм – винаги отговарях добре. Не знаех какво е да чувстваш в буквален смисъл. Не споделях почти нищо с хората около мен, дори не комуникирах, срам ме беше да си казвам за проблемите, притесненията или дори мнението ми. Нямаше и много хора около мен, с които просто да общувам. Много често не разбирах и чувствата на останалите хора около мен.

Трудно ми беше в първоначалните посещения на терапията, защото не знаех как да опиша това, което ме притеснява и се случва. След първите няколко срещи ми беше и объркано, идвах с притеснено и туптящо сърце. С течение на времето нещата започнаха да ми се проясняват – започнах да прилагам в поведението си терапията от Краси. Започнах да чувствам, да усещам хората около мен, да комуникирам, да създавам приятелства, да споделям….., да се усмихвам повече, да съм по-спокойна и уверена в себе си. И виждах как всичко това работи в моя полза – виждах как се променя отношението на всички останали към мен.

До преди терапията в много ситуации имах поведението като на дете в двете крайности – реагирах абсолютно отстъпчиво или критикувах, карах се, сърдих се.

Относно мъжете – причината бе в това, че сексът идваше прекалено бързо, а аз винаги бях в отстъпчивата позиция, потъпкваща интересите ми, когато си харесвах някой. Смятах, че ако не си легна с някой мъж, който харесвам, той няма да иска да се видим. Проблемът ми беше, че аз само по визия решавах дали някой ми харесва или не. Виждайки някой за 3 минути, съм готова да преценя дали искам сериозна връзка. Който не ме привлича сексуално – директно отхвърлях и спирах възможностите дори за най-обикновена комуникация.

Обикновено на втората среща вече съм легнала с момче, което харесвах, а исках сериозна връзка.  Примерите са много – пишем си с момче след 2 седмици, с което сме спали веднъж. През това време дори не сме си писали, да не говорим за телефонен разговор. Иска да се видим – аз съм готова мигновено, макар да не мога да съм ангажирана с друга среща или нещо друго. Всичко се отлага, само и само с него да се видя, когато той пожелае. Забравям, че през тези две седмици аз съм се измъчвала, че съм искала той да се обади, да се видим по-рано, че не ми е отговорил на съобщенията или др., чувствала съм се отхвърлена, постоянно си мислех, че не ме харесва достатъчно…. Виждаме се, само за да правим секс и нищо друго. Не си говорим почти, аз се държа неестествено като поведение – говоря някакви глупости. Прибирам се в нас и очаквам, че нещата ще се променят, ще имаме сериозна връзка – ама не и с това поведение….. Аз не му споделям какво мисля и какво искам от отношенията ми с него, а поведението ми говори и точно обратното на сериозна връзка.

И така благодарение на Краси започнах да чувствам, да разбирам много мои поведения, които не са ми били полезни, започнах да живея много по-леко, без притеснения, без сърдене, да общувам с повече хора, да бъда щастлива…. Разбрах и че много от отношенията в семейството ми като дете, след това са дали отражение върху моето поведение, при все че съм израснала в среда, където не е имало някакви сериозни драми.

А сега знам, че и скоро ще срещна мъж, с който ще имам сериозна връзка, защото знам как да се държа.

Благодаря ти, Краси! Помощта, която даваш мога да я сравня само с нов втори живот!

Прочети повече за Краси Николова и нейната работа